Przepis na coś słodkiego – muffinki czekoladowe, produkcji mojej żony, przepis jest wyjątkowo prosty i szybki do zrobienia. Z podanych proporcji wychodzą jakieś 24 babeczki.

Składniki na muffinki czekoladowe:

  • kostka (250 g.)margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 plaska łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie muffinek czekoladowych:

Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, z dodatkiem kakao, cukru i wody. Po zagotowaniu odlewamy pół szklanki, które wykorzystamy do polania babeczek. Resztę studzimy, do momentu kiedy jest lekko ciepłe. Miksujemy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową.

W foremkach do muffinek układamy papierowe “wkładki”, napełniamy masą do wysokości 2/3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 min.

Po wyjęciu polewamy wcześniej pozostawioną polewą i posypujemy czym lubimy: wiórkami kokosowymi, orzechami czy kolorowymi cukierkami.

Smacznego!

muffinki murzynki