Przepis na coś słodkiego – muffinki czekoladowe, produkcji mojej żony, przepis jest wyjątkowo prosty i szybki do zrobienia. Z podanych proporcji wychodzą jakieś 24 babeczki.
Składniki na muffinki czekoladowe:
- kostka (250 g.)margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 plaska łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie muffinek czekoladowych:
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, z dodatkiem kakao, cukru i wody. Po zagotowaniu odlewamy pół szklanki, które wykorzystamy do polania babeczek. Resztę studzimy, do momentu kiedy jest lekko ciepłe. Miksujemy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową.
W foremkach do muffinek układamy papierowe “wkładki”, napełniamy masą do wysokości 2/3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 min.
Po wyjęciu polewamy wcześniej pozostawioną polewą i posypujemy czym lubimy: wiórkami kokosowymi, orzechami czy kolorowymi cukierkami.
Smacznego!