zupa bok czoy

Kolejny przepis na zupę azjatycką. Znaleziony w internecie i znowu nie jestem w stanie podać źródła. Tym razem zupa jest pyszna. Nie będę “reklamował” tutaj przepisu, który mi nie przypadł do gustu – można go znaleźć bez trudu na blogu.

Zupę robiłem już wiele razy i zawsze wszystkim smakowała. Jest bardzo sycąca, lekko imbirowa przez co działa rozgrzewająco – polecam na chłodniejsze dni. Robi się ją bardzo szybko, minusem jest to, że nie da się jej przygotować wcześniej: makaron i kapusta za bardzo się rozciapią i będzie wyglądało niezbyt dobrze (na smaku bardzo nie traci co sprawdziłem).

Zupa ma nietypową jak na nasze standardy konsystencję – najwygodniej ją zjeść po chińsku: pałeczkami wybrać “gęste” i popić wywarem.

 

Składniki:

  • 1 litr wywaru z kurczaka lub włoszczyzny – oczywiście używamy kostki 🙂
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 300 g schabu bez kości – ja przyjmuję jeden standardowy kotlet schabowy na osobę
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej) – wg mnie to za dużo, wystarczy jedna średnia pekińska pokrojona bez białego końca
  • 300 g “gotowego” chińskiego makaronu
  • 150 g pieczarek – proponuję 2-3 małe pieczarki na osobę
  • 4 dymki

 

Przygotowanie:

Wywar wlewamy do garnka (użyjcie dużego garnka bo pokrojona kapusta i makaron zajmują na początku dużo miejsca), dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry (kotlet kroimy na pół robiąc z niego 2 cieniutkie). Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Schab przekładamy do gorącego woka lub na patelnię, dodajemy do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smażymy przez 3-5 min, aż miód się skarmelizuje, a mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy (pekińską kroimy w poprzek na mniej więcej 2cm “plastry”), makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach – nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki schabu i dymki.

Smacznego!

zupa bok czoy

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here