lesny-mech-1

Zielone ciasto – zaintrygowało mnie od pierwszego wejrzenia. Kolor nie kojarzy się z czymś pysznym, ale w wypadku tego wypieku sprawdza się rewelacyjnie. Na pewno wywoła zachwyt na twarzy gości. Jego nazwa przywołuje wspomnienia z ciepłych, letnich dni.

Jest proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • owoc granatu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka, cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak i delikatnie połączyć go z ciastem. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180st.C przez 60 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wstydzić.

Masa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fixy i cukier puder.

Po wystudzeniu z ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłożyć śmietanę, posyłać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Całość posypać pestkami granatu. Schłodzić w lodówce.

I już, smakołyk gotowy do podania na stół – smaczne, słodkie ciasto z delikatną bitą śmietaną.

 

lesny-mech-2