sernik krówka

Przepis na to pyszny sernik krówkowy podesłała mi koleżanka z pracy – Milenka. Od razu mi się spodobał. Mało wymagający. Ale sernika w tej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować.

Zrobiłam więc zakupy i w pierwszy wolny weekend zmierzyłam się z tym przepisem. Wyszło super, tak sądzę, bo serniczek zniknął bardzo szybko. Znaczy że smakowało.

Składniki:
Spód:

  • opakowanie ciasteczek zbożowych,
  • 60 g rozpuszczonego masła,

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • puszka masy krówkowej (z Biedronki) – około 500 g,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 g czekolady,
  • 25 g masła,
  • 25 g śmietany kremówki

Przygotowanie sernika krówkowego:

Pokruszone ciasteczka zmiksować razem z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem. Na dno tortownicy wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać powierzchnię.

Wszystkie składniki masy twarogowej umieścić w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach (tylko do połączenia składników). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Piec w 120 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do ostudzenia.

Przygotować polewę czekoladową: czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej), dodać masło i kremówkę. Wymieszać. Gotowe, polej ciasto.
Teraz najtrudniejsza część: wstaw ciasto na noc do lodówki. A rano rozkoszuj się jego kremową konsystencją.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz