Przepis na to pyszny sernik krówkowy podesłała mi koleżanka z pracy – Milenka. Od razu mi się spodobał. Mało wymagający. Ale sernika w tej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować.
Zrobiłam więc zakupy i w pierwszy wolny weekend zmierzyłam się z tym przepisem. Wyszło super, tak sądzę, bo serniczek zniknął bardzo szybko. Znaczy że smakowało.
Składniki:
Spód:
- opakowanie ciasteczek zbożowych,
- 60 g rozpuszczonego masła,
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- puszka masy krówkowej (z Biedronki) – około 500 g,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100 g czekolady,
- 25 g masła,
- 25 g śmietany kremówki
Przygotowanie sernika krówkowego:
Pokruszone ciasteczka zmiksować razem z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem. Na dno tortownicy wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać powierzchnię.
Wszystkie składniki masy twarogowej umieścić w dużej misce i zmiksować je na wolnych obrotach (tylko do połączenia składników). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Piec w 120 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do ostudzenia.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej), dodać masło i kremówkę. Wymieszać. Gotowe, polej ciasto.
Teraz najtrudniejsza część: wstaw ciasto na noc do lodówki. A rano rozkoszuj się jego kremową konsystencją.