Według tego przepisu przygotowywałem gruszki do tarty z gruszkami w czekoladzie. Równie dobrze można je wykorzystać do innych deserów, albo jako samodzielny deser – gruszki w syropie 🙂
Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki ziaren kolendry (na 2 litry wody)
- 2 goździki (na 2 litry wody)
- syrop do gotowania (1/2 kg cukru na litr wody)
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Od razu wkładamy do miski z wodą z sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.
W dużym garnku przygotowujemy syrop (woda z cukrem, goździkami i kolendrą), gotujemy go około 3-5 min. Dodajemy porcjami gruszki i gotujemy je około 7 min, aż będą szkliste i tylko lekko miękkie. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykorzystujemy do deserów.
Tak przygotowane gruszki można również włożyć do słoików, zalać gorącym syropem i zostawić na później.