shoarma

Nie wiem jakim cudem tego przepisu jeszcze nie ma na blogu. Znaleziony wiele lat temu w sieci, po delikatnych modyfikacjach służy na pewno już kilku osobom.

 

Składniki

  • pierś ok 500g
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka przyprawy curry (łagodnej)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki oleju sezamowego  jasnego
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w paski, wszystkie przyprawy dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy. Najlepiej żeby całość postała kilka godzin.

Wrzucamy kurczaka na patelnię grilową i smażymy aż będzie złoto-brązowy. Idealnie komponuje się z ryżem.

Ja zwykle nie mam czasu i właściwie od razu smażę kurczaka – też jest OK, chociaż smak nie jest taki głęboki.

 

 

shoarma przyprawy

Poprzedni artykułMakaron z cukinią o cytrynowej nucie
Następny artykułWytrawne muffinki z serem i salami