Nie wiem jakim cudem tego przepisu jeszcze nie ma na blogu. Znaleziony wiele lat temu w sieci, po delikatnych modyfikacjach służy na pewno już kilku osobom.
Składniki
- pierś ok 500g
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka przyprawy curry (łagodnej)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 łyżki oleju sezamowego jasnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paski, wszystkie przyprawy dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy. Najlepiej żeby całość postała kilka godzin.
Wrzucamy kurczaka na patelnię grilową i smażymy aż będzie złoto-brązowy. Idealnie komponuje się z ryżem.
Ja zwykle nie mam czasu i właściwie od razu smażę kurczaka – też jest OK, chociaż smak nie jest taki głęboki.