chleb na zakwasie

Opracowanie tego przepisu na pieczenie chleba w domu zajęło mi najwięcej czasu. Kilka średnio udanych prób, ale w tej chwili chleb za każdym razem się udaje. Największym wyzwaniem było dobranie odpowiedniej ilości wody tak żeby konsystencja ciasta była odpowiednia. Jest to łatwy przepis chociaż  dosyć zaawansowany bo chleb pieczemy na prawdziwym zakwasie żytnim 🙂

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 275 ml wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • łyżka soli

Przygotowanie chleba na zakwasie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy ręcznie. Wystarczy około 5 minut żeby wystarczająco dokładnie wyrobić ciasto. Jest ono dość rzadkie i lepkie nie należy się dziwić – takie ma być.

Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez godzinę.  Następnie przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba obficie posypanego mąką i zostawiamy na kolejną godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 220 stopni i nagrzać w nim kamień do pieczenia pizzy. Po 2 godzinach wyrastania chleb jest gotowy do pieczenia – przewracamy koszyk i chleb wypada na kamień do pizzy, tam uzyskuje optymalny kształt.

Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 45 minut. Pod koniec tego czasu sprawdzamy czy chleb ma już ładną złotą skórkę.

Upieczony chleb wyciągamy i studzimy.

Smacznego!

chleb na zakwasie