hamburger

Zrobienie pysznych hamburgerów w domu jest łatwe. Może uznacie to za truizm dla osoby, która na co dzień gotuje, ale pokażę Wam, że bez trudu można w domu przygotować znacznie smaczniejsze hamburgery niż w popularnych sieciówkach. Przy odrobinie zaangażowania i eksperymentów dojdziecie do świetnych i smaczny rezultatów. Zatem do dzieła.

Najważniejsze jest mięso – tylko tyle i aż tyle. Reszta to kwestia naszych upodobań.

Nie kupujcie gotowych “hamburgerów” czy “mięsa na burgery”, które są dostępne w sklepach. Ewentualnie sprawdzajcie skład i próbujcie. Sam nie używam też gotowego mielonego mięsa wołowego – próbowałem kilka razy i efekty nie są zadowalające. Najlepiej w sklepie mięsnym wybrać wołowe bez kości i poprosić o zmielenie – teraz to już chyba nie dziwne, ale jeszcze kilka lat temu prośba o zmielenie “najdroższego” wołowego wywoływała niedowierzanie w oczach sprzedających :):)

Jeśli mamy dobre mięso reszta to już zabawa z ulubionymi dodatkami i smakami.

Składniki na hamburgery:

  • mięso wołowe mielone (około 150 g na porcję)
  • duża bułka – najlepiej z sezamem
  • jajko sadzone
  • cebula, fajnie wygląda czerwona
  • papryka czerwona (można użyć różnych kolorów)
  • sałata lodowa
  • ogórek kiszony
  • sos worcestershire
  • jako sosy: ketchup i majonez kielecki (lub inne ulubione)

Przygotowanie hamburgerów:

Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy na niej przekrojone bułki. Jak nam się zrobią ładne paski od patelni, przekładamy bułki do piekarnika. Ma być tylko ciepły żeby bułki nie wystygły, jak będzie za gorąco to nam wyschną i hamburgery będą nie do ugryzienia. Alternatywnie możemy bułki przygotować w piekarniku ustawiając grzanie górnej grzałki i ustawiając blaszkę na najwyższym poziomie – trzeba pamiętać o odwróceniu bułek. I tutaj taka sama uwaga – trzeba pilnować żeby bułki nie wyschły.

Mięso wyrabiamy z sosem worcestershire, formujemy cienkie (ok. 1 cm) kotlety (hamburgery) i wrzucamy na bardzo gorącą patelnie grillową. W czasie smażenia mięso się skurczy i kotlety zrobią się grubsze, dlatego na początku muszą być cienkie.

W międzyczasie na zwykłej patelni smażymy jajka sadzone. Najlepiej wykorzystać obręcze (lub dedykowaną patelnię) żeby jajka wyszły foremne i pasowały do bułki – na przykład takie:

Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, na nią mięso, które smarujemy ketchupem lub innym sosem który lubicie. Następnie warzywa i jajko sadzone, przykrywamy wierzchem bułki posmarowanym majonezem kieleckim.

Jak widzicie w przygotowaniu hamburgerów w domu nie ma żadnej trudności. Polecam eksperymentować z dodatkami i pamiętać że najważniejsze jest mięso.

Smacznego!