zalewajka

Przepis na najłatwiejszą do przygotowania i szybką zupę, do której potrzebujemy niewiele składników. Jest za to jeden kluczowy składnik czyli barszcz, ale po kolei.

Zalewajka to dość popularna zupa zwłaszcza w historycznie ubogich regionach Polski. Nie ma co ukrywać to jedzenie biednych ludzi – składa się z wody i ziemniaków, dla smaku zalewana jest barszczem i okraszana tłuszczem. W ten sposób cała rodzina dostaje posiłek, który jest tani w przygotowaniu. Obecnie można na to spojrzeć w zupełnie inny sposób – proste składniki, szybkie przygotowanie, zdrowotne właściwości kwasu mlekowego zawartego w barszczu.

Barszcz biały jest kluczowym składnikiem – musi być kiszony naturalnie, bez żadnych dodatków – tylko mąka żytnia i woda. Tak przygotowany idealnie zakwasi naszą zupę i nada jej niepowtarzalnego smaku.

Składniki na 3 solidne porcje:

  • woda ok. 1,5 l.,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • ok. 250 ml barszczu białego, dobrej jakości,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sól,
  • skwarki, najlepiej z boczku

Jak zrobić zalewajkę:

Zagotowujemy wodę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Można drobno, można bardziej grubo – jak kto lubi. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dopiero wtedy doprawiamy barszczem. W kwaśnej wodzie ziemniaki się nie ugotują i pozostaną twarde, dlatego po uzyskaniu odpowiedniej miękkości ziemniaków dodajemy barszcz. W zależności od preferencji teraz możemy zrobić zupę mniej lub bardziej kwaśną.

Zagotowujemy zupę z barszczem, a następnie zaprawiamy śmietaną. Zaprawienie nieco zniweluje kwaśny smak. Żeby wszystko się nie zważyło do śmietany w kubeczku lub innym małym naczyniu dodajemy łyżkę gorącej zupy i mieszamy, następnie w ten sam sposób dodajemy jeszcze 2-3 łyżki. Tak przygotowaną śmietanę wlewany stopniowo do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Zupa gotowa!

Nalewamy na talerze wrzucamy skwareczki i podajemy.

Smacznego!