Przy pieczeniu chleba z gotowej mieszanki nie ma większej filozofii. Na opakowaniu mamy przepis i należy postępować według niego. Nic nie modyfikowałem i nie kombinowałem, chleb jest świetny. Do mieszanki dodajemy drożdże i wodę. Jedyne co to sugeruję używać świeżych drożdży nie suchych. Na świeżych chleb lepiej, szybciej rośnie i ma trochę lepszy wygląd.
W skrócie przepis na chleb z gotowej mieszanki chlebowej
Do mąki z dodatkami, dolewamy wodę, dodajemy świeże drożdże. Tak jak wcześniej napisałem – w przepisie są świeże lub suszone drożdże, polecam użycie świeżych. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut (można też mikserem). Po wymieszaniu przykrywamy płócienną ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny. Koszyk do wyrastania chleba obficie posypujemy mąką, ciasto przekładamy do niego (lub do formy keksówki) i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na kolejną godzinę. W międzyczasie w piekarniku umieszczamy kamień do pieczenia pizzy i nagrzewamy do 220 stopni. Ponieważ kamień do pizzy nagrzewa się około 40 minut dobrze ten czas zaplanować tak, żeby ciepło rozgrzewającego się piekarnika wykorzystać do wyrastania naszego chleba.
Z koszyka chleb przekładamy na kamień, przełożenie polega na odwróceniu do góry nogami koszyka, resztę załatwia grawitacja. Chleb przerzucony na kamień sam nabiera ładnego kształtu, jeśli nie popsujemy konsystencji ciasta – jeśli będzie za rzadkie to chleb będzie płaski, bez straty dla smaku.
Chleb pieczemy przez 40 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Fajnym trikiem jest umieszczenie w piekarniku, jeszcze przed wstawieniem chleba, garnka z gorącą wodą, której parowanie spowoduje, że chleb będzie miał bardziej chrupiącą skórkę.
Z gotowej mieszanki można zrobić chleb również w automacie do pieczenia pieczywa, nie wiem, nie próbowałem, ale myślę że też wyjdzie smaczne.
Na zdjęciu jest chleb owsiany.
Tutaj link do wpisu, w którym opisuję swoje próby z pieczeniem chleba i pokazuję 3 różne przepisy – Przepisy na domowy chleb