To kolejny pomysł na wpisy: będę wrzucał Wam różne ciekawe i oczywiście warte polecenia “rzeczy”, których używam w kuchni.
Na początek glazura do mięsa. Poniżej macie fotkę glazury ze sklepu Marks&Spencer. Dostałem ją dzięki uprzejmości Brata, który mnie zaopatruje w Stolicy w rzeczy niedostępne u nas.
Glazura jest “o smaku” brązowego cukru i musztardy. W składzie jest również dżem morelowy, miód, sok pomarańczowy i ocet cydrowy. W smaku jest owocowa, lekko kwaśna, z wyczuwalną nutką musztardy. Czyli pyszna
Jeśli chodzi o jej użycie, na opakowaniu jest napisane że do wieprzowiny więc najczęściej używam jej do…. kurczaka. Pod etykietą jest nawet szczegółowy przepis, ale nie skorzystałem. Generalnie jest to doskonała sprawa na szybki obiad: obsmażamy kurczaka pokrojonego w paski, jak już jest prawie gotowy dodajemy glazurę i zagotowujemy. Kurczak okleja się piękną złoto-brązową mazią i jest super pyszny. Do tego ryż i gotowe.
Wykorzystuję ją również jako dodatek smakowy do sosów, dodaję troszkę żeby “podkręcić” to co siedzi na patelni czy w garnku.
Nie miałem okazji spróbować innych smaków, ale przy okazji nie omieszkam spróbować i się podzielić wrażeniami.