ciasto murzynek

Najłatwiejszy przepis na ciasto czekoladowe czyli murzynek. Przepis ma przysłowiowe sto lat, wypróbowany przez pokolenia –  wcale nie przesadzam, jestem trzecim pokoleniem korzystającym z tego przepisu. Ciasto wymaga trochę czasu ze względu na gotowanie i studzenie masy, ale przygotowanie jest łatwe i nie wymaga dużo pracy. Murzynek z tego przepisu zawsze się udaje. Nawet niewielki zakalec nie psuje świetnego smaku 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g. margaryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej kakao, cukier i wodę. Zagotowujemy i ciągle na malutkim ogniu gotujemy nie więcej niż minutę. Odlewamy pół szklanki po przestudzeniu wykorzystamy do polania upieczonego ciasta. Pamiętajmy żeby w czasie kiedy polewa stygnie zamieszać ją klikukrotnie – zapobiega to rozwarstwieniu.

Resztę masy czekoladowej studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepłe działamy dalej. Temperaturę można sprawdzić wkładając palec, jeśli nie parzy – jest OK. Miksujemy jajka, dodajemy do nich mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewamy przygotowaną masę.

Gotową przelewamy do formy wysmarowanej margaryną. Najlepiej użyć tortownicy z kominkiem – wtedy jest najmniejsze prawdopodobieństwo zakalca, nasz murzynek też dobrze wychodzi w keksówce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia to ok. 45 min. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Kiedy ciasto prawie całkiem wystygnie, ale nie będzie zimne polewamy wcześniej odlaną masą czekoladową. Można zrezygnować z polewy i posypać murzynka cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto murzynek