Dzisiaj rewelacyjny przepis na curry z ryby. Przepis bardzo prosty, szybko się przygotowuje, a efekt jest naprawdę świetny. Polecam spróbować nawet tym, którzy nie lubią ryb. Indyjska mieszanka przypraw sprawia, że ryba smakuje zupełnie inaczej. Przepis ten znajdziecie na pudełku przyprawy, której użyłem do przygotowania ryby, oczywiście został on nieco zmodyfikowany.
Składniki:
- 0,5 kg ulubionej ryby, ja używam najczęściej filetów z dorsza
- łyżka mieszanki fish curry masala
- ok. 200ml mleczka kokosowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 średnie czerwone cebule (albo białe nie ostre)
- szklanka wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki ok 5cm. Cebulę drobno siekamy i delikatnie (naprawdę delikatnie) rumienimy na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki). W międzyczasie przygotowujemy “sos”. Do mleczka kokosowego dodajemy kurkumę, przyprawę fish curry masala i solimy. Cebula już się zaczyna rumienić – dodajemy przygotowaną mieszankę i przez 3min mieszamy całość na patelni. Dolewamy szklankę wody, zmniejszamy ognień i redukujemy całość o połowę. Dodajemy rybę i dusimy aż będzie gotowa czyli jakieś 15 min. W trakcie duszenia mieszamy delikatnie żeby ryba się nie rozpadła.
Podajemy z chlebkiem naan – komponuje się idealnie.
Smacznego!