keks

Przepis na keks jest od mojej Mamy. Wszyscy go uwielbiają jest po prostu genialny. Upiec idealny keks naprawę jest łatwo – z tym przepisem zawsze się udaje i jest świetny w smaku. Ciasto po upieczeniu jest odpowiednio wilgotne, nie sypie się. W zależności od proporcji użytych bakalii możemy uzyskać inny efekt smakowy. Ja lubię lekko wyczuwalny smak śliwek i skórki pomarańczowej, z dodatkiem chrupkich orzechów. Co ciekawe keks z tego przepisu jest super smaczny świeży (ale nie ciepły) i jak trochę sczerstwieje – nic nie traci na pyszności 🙂

 

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 50 dag bakalii

 

Margarynę ucieramy, dodajemy żółtka, cukier i alkohol. Ubijamy pianę z białek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę i pianę z białek dodajemy do utartej margaryny.

Bakalie przygotowujemy wcześniej – siekamy – nie za drobno – to co lubimy: orzechy, śliwki suszone, skórkę pomarańczową, rodzynki. Bakalie otaczamy w mące i wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Przelewamy do foremek keksówek i pieczemy w 180°C ok. 50 min.

 

keks