sałatka z fasolki szparagowej

Przepis na szybką sałatkę z fasolki szparagowej, jajek, cebuli i majonezu. Świetne danie sezonowe, chociaż można przygotować też z mrożonej fasolki. Latem kiedy mamy sezon na fasolę szparagową można wykorzystać ją nie tylko jako gorący dodatek do obiadu, ale też jako składnik sałatki na zimno, serwowanej na śniadanie czy kolację.

Najważniejsza w sałatce jest oczywiście fasolka, można wykorzystać to co zostało z obiadu. Do tego zeszklona cebula, która daje delikatną ostrość, łagodne jajka na twardo i odrobina Majonezu Kieleckiego podkreślająca smak.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 2 jajka na twardo
  • średnia cebula
  • łyżka Majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli

Proporcje sałatki można dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji. Nie należy przesadzać z majonezem, żeby nie zdominował smaku dość delikatnych składników.

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie. Należy pamiętać żeby nie była rozgotowana tylko lekko twarda. Inaczej w czasie mieszania się rozpadnie i całe danie będzie wyglądało nieapetycznie. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Fasolkę odcedzamy i studzimy podobnie jak jajka i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem. Sałatkę najlepiej wstawić na trochę do lodówki żeby się schodziła i nieco przegryzła.

Smacznego!