sledzie pod pierzynka

Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia przygotowałem swoją wersję warstwowej sałatki ze śledzi. Bardzo ładnie wyglądająca sałatka ze śledziami pod pierzynką z jajek. Świetnie nadaje się na kolację wigilijną, ale nie tylko. Powinna smakować osobom, które nie przepadają za „tradycyjną” postacią śledzie z cebulką.
Sałatka łączy ze sobą dużo smaków i śledź nie dominuje. Oprócz głównego bohatera są: ostra cebulka, kwaśne i chrupiące jabłka i ogórek kiszony, do tego neutralne ziemniaki i słodkawy, lekko ziemisty burak. Całość łączy lekko pikantny sos majonezowy i przykrywa lekka pierzynka ze startych jajek.

Wbrew pozorom przygotowanie śledzia pod pierzynką zajmuje sporo czasu – pokrojenie wszystkiego i ułożenie to około godziny. Do tego trzeba dodać czas na przygotowanie śledzi i ugotowanie ziemniaków, buraków i jajek. Efekt końcowy jest świetny wizualnie i smakowo. Dla lepszego wyglądu każda sałatka warstwowa powinna być w salaterce z pionowymi ściankami. U mnie na zdjęciach jest w zwykłej i nie wygląda tak świetnie.

A więc do dzieła.

Składniki na warstwową sałatkę śledzie pod pierzynką:

  • 30 dag filetów śledziowych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie buraki gotujemy
  • 1 jabłko ze skórą
  • 4 nieduże ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule czerwone siekamy
  • 3 jajka na twardo

Sos do sałatki:

  • 100 ml majonezu kieleckiego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy kieleckiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie sosu: mieszamy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy lub ścieramy na drobnej tarce.

 

Najpierw przygotowujemy (najlepiej dzień wcześniej) to co się musi ugotować: buraki i ziemniaki. Ziemniaki do gotowania obieramy, buraki gotujemy w łupinach. Po ostygnięciu (dokładnym) ziemniaki kroimy w kostkę, drobną ok. 1cmx1cm, buraki obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy.

Śledzie najlepiej a’la matias – będziemy mieli wtedy najmniej pracy. Filety moczymy w wodzie około 2 godzin. Wyciągamy, obsuszamy, kroimy w poprzek na niewielkie kawałki – tak około 2 cm.

Jabłko i ogórek kiszony kroimy bardzo drobno, cebulę siekamy.

 

Układamy warstwy:

  • na dnie rozkładamy śledzie
  • ścieramy na grubej tarce buraki
  • drobno pokrojone jabłko
  • posiekaną cebulę
  • pokrojone ziemniaki
  • ogórek kiszony
  • kładziemy jeszcze jedną warstwę śledzi
  • polewany przygotowanym sosem
  • na wierzch na grubej tarce ścieramy jajka

Plusem sałatki jest to że można ją przygotować praktycznie bezpośrednio przed zjedzeniem. Wystarczy jej godzina w lodówce – nie musi się „przegryzać”.

Smacznego!

sałatka śledziowa

 

 

Zapisz