focaccia

Przepis na foccacię prosto z Włoch. Taka uproszczona pizza doskonale zastępuje pieczywo, kanapki, może być przystawką lub częścią dania głównego. Smakuje na ciepło i zimno. Nadaje się na kolację i śniadanie do szkoły.

Kuchnię śródziemnomorską bardzo lubię, za jej prostotę, lekkość i świetne połączenia smaków. Uwielbiam pizzę i makarony, a tutaj mamy mega proste i smaczne danie. Przygotowanie trochę przeciąga się w czasie ponieważ ciasto z drożdżami musi urosnąć, ale warto spróbować. Ja często wracam do tego przepisu i próbuję drobnych modyfikacji – zwłaszcza jeśli chodzi o dodatki.

Focaccia w odróżnieniu od pizzy to grube, miękkie ciasto z przyrumienionym wierzchem i lekkimi dodatkami na wierzchu, ziołowym posmakiem. Jako dodatek w przepisie podaję pomidory koktajlowe, można wykorzystać dobrej jakości pomidory suszone. Według mnie suszone mniej pasują ponieważ w czasie pieczenia wysychają i stają się twarde. Natomiast pomidorki koktajlowe w czasie pieczenia puszczają sok, przez co nawilżają ciasto i nadają super aromatu, pięknie łącząc się z zapachem rozmarynu i oliwką.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • jedna czubata łyżeczka semoliny
  • 320 ml ciepłej wody (300 ml jeśli używamy świeżych drożdży)
  • 14 g suszonych drożdży (2 saszetki) lub 70 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwki z oliwek
  • 75 g pokrojonych czarnych oliwek
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 2-3  gałązki rozmarynu (same listki)

 

Przygotowanie focacci:

Mieszamy mąkę, semolinę i drożdże (świeże drożdże kruszymy), solimy. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę zamieszaną z oliwą. Całość wymieszamy dokładnie, a następne wyrabiamy około 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30min do godziny, dopóki nie podwoi swojej objętości. Rozkładany ciasto na posmarowaną oliwą blaszkę o wymiarach mniej więcej 25×25 cm, posypujemy odrobiną soli. Na wierzchu delikatnie dociskając układamy oliwki i pomidory, posypujemy listkami świeżego rozmarynu, spryskujemy całość odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Poprzedni artykułSilikonowe formy do pieczenia gofrów
Następny artykułPiękne w ogrodzie, smaczne na talerzu – przegląd jadalnych bylin