tarta ze szpinakiem

Tarta szpinakowa to pomysł na przystawkę, samodzielne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Może być też dodatkiem do mięsnego dania głównego.

Połączenie słonego kruchego ciasta z dobrze przyprawionym szpinakiem to naprawdę dobrany duet. Polecam spróbować tartę ze szpinakiem nawet tym, którzy nie lubią szpinaku – na pewno zmienicie zdanie 🙂

Składniki:

  • spód do wytrawnej tarty
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera białego
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie tarty szpinakowej

Zaczynamy oczywiście od przygotowania spodu słonej tarty korzystając z przepisu do którego link jest w składnikach. Jak zwykle proponuję upiec spód tarty dzień wcześniej i na spokojnie przygotować odpowiedni farsz i dokończyć przyrządzanie tarty.

Kiedy mamy gotowy spód przygotowujemy nadzienie, czy farsz szpinakowy.

Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię, trzymamy go na niedużym ogniu i czekamy aż się rozmrozi. Mieszamy, przewracamy, a kiedy szpinak się rozmrozi czekamy jeszcze chwilę żeby odparowała z niego woda, która zupełnie nie jest nam potrzebna. Jeśli farsz będzie za mokry to spód tarty rozmoknie w czasie pieczenia. Także spokojnie odparowujemy szpinak, kiedy już jest w miarę suchy dokładamy biały ser wszystko mieszamy i znowu troszkę cierpliwości, żeby woda odparowała. Odparowany szpinakowy farsz przyprawiamy: dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, solimy, pieprzymy do smaku.

Trzymamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszamy. Jak przy mieszaniu nie będzie już wypływać woda możemy przełożyć farsz na przygotowany wcześniej spód do tarty. Rozkładamy go równomiernie, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut.

Smacznego!