placuszki kalafiorowe

Błyskawiczne placuszki z kalafiora z dodatkiem płatków jaglanych to świetna propozycja na szybką przekąskę. Można je wykorzystać jako ciepłą przystawkę, gorącą kolację, ale dobrze smakują też na zimno (choć nie są tak smaczne jak gorące). Chociaż błyskawiczne przygotowanie nie kojarzy się z obiadem to placuszki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe – można dodać do nich sos i/lub surówkę. Przy okazji zwrócę uwagę, że potrawa jest zbilansowana – zawiera dużo warzyw, białko i niewielką ilość tłuszczu.

Placuszki z kalafiora są świetnym rozwiązaniem jeśli zostanie ugotowany kalafior z poprzedniego dnia. Mała zmiana formy i mamy całkiem nową potrawę.

Proporcje na 6 placuszków wielkości ok. 10 cm.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego kalafiora
  • 2 jajka
  • 35g płatków jaglanych
  • 15g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy żeby składniki się połączyły. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Smacznego!

 

Poprzedni artykułPrzepis na domowe pieczone gofry
Następny artykułSilikonowe formy do pieczenia gofrów