szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi smażone na maśle z jajkami w koszulkach to propozycja lekkiego obiadu lub kolacji na ciepło. W sezonie kiedy dostępne są szparagi warto skorzystać z tego sezonowego warzywa. Dzisiaj propozycja szybkiego i łatwego przygotowania szparagów z fajnym dodatkiem. Ja używam zielonych szparagów – nie wymagają obierania jak białe i bardziej mi smakują.

Składniki dla 2 osób:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • łyżka octu 10%
  • sól, pieprz

Przygotowanie szparagów na maśle:

Szparagi myjemy pod bieżąca wodą, szczególnie zwracając uwagę na główki, w których może gromadzić się piasek. Następnie przygotowujemy szparagi do smażenia – pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Są dwa sposoby – pierwszy: odcinamy, drugi, z którego korzystam to odłamywanie. Łapiemy każdy szparag za końce i zginamy – pęknie w odpowiednim miejscu. Końcówki wyrzucamy lub zostawiamy do przygotowania z nich np. zupy szparagowej.

Patelnię grzejemy na małym ogniu, wrzucamy trochę masła (tak 1/3 przygotowanej ilości). Jak tylko masło się rozpuści wkładamy szparagi. Smażymy ciągle na małym ogniu, tak żeby masło się nie przypalało. Odwracamy klika razy, jak zaczną się rumienić, dodajemy resztę masła, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość zajmie nam jakieś 10 minut.

W międzyczasie dobrze przygotować jajka w koszulkach. Jeśli dacie radę jednocześnie smażyć szparagi i przygotować jajka to OK. Jeśli nie to najpierw robimy szparagi a jajka przygotujemy jak wyłączymy gaz pod szparagami.

Przepis na jajka w koszulkach był wcześniej, więc nie będę go powtarzał.

Na talerz wykładamy szparagi i jajka w koszulkach. Jajka solimy, całość posypujemy odrobiną kolorowego pieprzu.

Smacznego!

szparagi z jajkiem w koszulce

Poprzedni artykułNaturalne przetwory owocowe prosto ze sklepu
Następny artykułZapiekanka z makaronem i parówkami