zapiekanka z parówkami

Przepis na zapiekankę z makaronem i parówkami to proste, szybkie danie na ciepło, do którego możemy wykorzystać makaron, który został z obiadu lub “z wczoraj”. Nie ma tutaj większej filozofii, ani tajemnic, polecam tylko: dużo mozzrelli i koniecznie paprykę, która nieco podkręci smak i doda ładnego koloru. Szczypiorek na wierzchu pełni podobną funkcję, ładnie wygląda i dodaje ostrości do pozostałych delikatnych składników.

Zapiekanka najlepiej wygląda z grubym makaronem – świderki, rurki, kolanka, o używaniu tylko dobrej jakości parówek chyba nie muszę pisać 🙂

Składniki na 2 porcje zapiekanki:

  • 2 parówki
  • ok. 100 g makaronu (najlepiej grubego)
  • mozzarella
  • szczypiorek
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

Przygotowanie zapiekanki z makaronu i parówek:

Wcześniej ugotowany makaron wrzucamy na rozgrzany na patelni olej (wystarczy łyżka). Dokładamy pokrojone na plasterki lub większe kawałki parówki. Całość chwilę mieszamy, żeby składniki się zagrzały. Następnie posypujemy całość dużą ilością mozzarelli, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień do minimum.

Kiedy ser zacznie się rozpuszczać posypujemy zapiekankę papryką słodką. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę – zanim ser zacznie się rumienić.

Zdejmujemy z ognia posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.

Smacznego!

Poprzedni artykułSzparagi smażone na maśle z jajkami w koszulkach
Następny artykułPrzepis na sernik wiedeński, z prawdziwego sera