Jak zrobić pieczone nuggetsy z kurczaka? Z chrupiącą panierką? Dietetyczne, bez dodatku tłuszczu, bez smażenia, odpowiednie dla dzieci? A jako opcja – pikantne nuggetsy do piwa? To nic trudnego, zaraz Wam pokażę przepis na takiego kurczaka o kilku “twarzach”.
W podstawowej opcji jako przyprawy wystarczą sól i pieprz. To idealna wersja dla dzieciaków. Odrobina słodkiej papryki doda smaku i koloru, takie nuggetsy dla każdego. Jeśli dodamy ostrej papryki otrzymamy przekąskę do piwa. Polecam też zamarynować chwilę kurczaka w sosie sojowym i dodać przyprawy 5 smaków – będzie miał fajny orientalny smak.
Jako dodatek do nuggetsów oczywiste wydają się frytki, a ponieważ przepis jest na wersję dietetyczną więc jako dodatek proponuję ziemniaki z tego przepisu: ziemniaki pieczone w piekarniku.
Składniki:
- kurczak, piersi lub mięso z podudzia
- płatki kukurydziane
- jajko
- mąka
- mleko
- sól, pieprz, papryka słodka (lub inne ulubione przyprawy)
Przygotowanie:
Z jajka, mąki, mleka i przypraw przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, tak żeby dobrze oklejało kawałki kurczaka. Ciasto odstawiamy na chwilę.
Kurczaka kroimy w kawałki – możemy zrobić paski a’la stripsy, albo nuggetsy, lekko solimy i pieprzymy, pamiętając o tym, że do ciasta też dodajemy przyprawy. Płatki kukurydziane kruszymy w rękach lub używamy do tego blendera. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i obtaczamy w pokruszonych płatkach. Układamy na papierze do pieczenia lub blaszce posmarowanej olejem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200°C, na ostatnie 5 minut najlepiej włączyć termoobieg, wtedy nasze nuggetsy złapią piękny złoty kolor i będą wyglądać naprawdę apetycznie.
Tak przygotowany kurczak w płatkach kukurydzianych jest soczysty, ma ładną i chrupiącą panierkę, przygotowany bez tłuszczu nic nie traci na smaku, za to kalorii zdecydowanie mniej.
Smacznego!