chrupiące pieczone nuggetsy z kurczaka

Jak zrobić pieczone nuggetsy z kurczaka? Z chrupiącą panierką? Dietetyczne, bez dodatku tłuszczu, bez smażenia, odpowiednie dla dzieci? A jako opcja – pikantne nuggetsy do piwa? To nic trudnego, zaraz Wam pokażę przepis na takiego kurczaka o kilku “twarzach”.

W podstawowej opcji jako przyprawy wystarczą sól i pieprz. To idealna wersja dla dzieciaków. Odrobina słodkiej papryki doda smaku i koloru, takie nuggetsy dla każdego. Jeśli dodamy ostrej papryki otrzymamy przekąskę do piwa. Polecam też zamarynować chwilę kurczaka w sosie sojowym i dodać przyprawy 5 smaków – będzie miał fajny orientalny smak.

Jako dodatek do nuggetsów oczywiste wydają się frytki, a ponieważ przepis jest na wersję dietetyczną więc jako dodatek proponuję ziemniaki z tego przepisu: ziemniaki pieczone w piekarniku.

 

Składniki:

  • kurczak, piersi lub mięso z podudzia
  • płatki kukurydziane
  • jajko
  • mąka
  • mleko
  • sól, pieprz, papryka słodka (lub inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie:

Z jajka, mąki, mleka i przypraw przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, tak żeby dobrze oklejało kawałki kurczaka. Ciasto odstawiamy na chwilę.

Kurczaka kroimy w kawałki – możemy zrobić paski a’la stripsy, albo nuggetsy, lekko solimy i pieprzymy, pamiętając o tym, że do ciasta też dodajemy przyprawy. Płatki kukurydziane kruszymy w rękach lub używamy do tego blendera. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i obtaczamy w pokruszonych płatkach. Układamy na papierze do pieczenia lub blaszce posmarowanej olejem.

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200°C, na ostatnie 5 minut najlepiej włączyć termoobieg, wtedy nasze nuggetsy złapią piękny złoty kolor i będą wyglądać naprawdę apetycznie.

Tak przygotowany kurczak w płatkach kukurydzianych jest soczysty, ma ładną i chrupiącą panierkę, przygotowany bez tłuszczu nic nie traci na smaku, za to kalorii zdecydowanie mniej.

Smacznego!