Sałatka z kalafiora, jajka i pomidora z majonezem i groszkiem. Moja propozycja podania w wersji zdekomponowanej. Zamiast rozdrabniać składniki i mieszać z majonezem, układamy je na półmisku, czy talerzu tak żeby wyeksponować kolory. Dodatkowym plusem jest oszczędność czasu – większe kawałki to mniej krojenia. Myślę, że taki sposób podania jest bardzo atrakcyjny i powinien się Wam spodobać. Sałatka pasuje na śniadanie czy kolację, nadaje się na imprezowy stół.
Składniki (w proporcjach dowolnych):
- kalafior
- jajka ugotowane na twardo
- pomidory koktajlowe (lub inne)
- groszek zielony (mrożony)
- majonez Kielecki
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki:
Kalafiora dzielimy na różyczki, krótko gotujemy, tak żeby był chrupiący. Absolutnie nie może być rozciapany, bo wtedy bardzo źle wygląda. Jajka gotujemy na twardo, pomidory myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Groszek jeśli jest zamrożony przelewamy na sitku gorąca wodą.
Ugotowany kalafior i resztę składników układamy na półmisku, dodajemy majonez, solimy i odrobinę pieprzymy.
Tak podaną sałatkę każdy może jeść inaczej: zjadając całość lub wybierając te składniki, które lubi. Całość łączy lekko pikantny majonez.
Smacznego!