sałatka z kalafiora jajka i pomidorów2

Sałatka z kalafiora, jajka i pomidora z majonezem i groszkiem. Moja propozycja podania w wersji zdekomponowanej. Zamiast rozdrabniać składniki i mieszać z majonezem, układamy je na półmisku, czy talerzu tak żeby wyeksponować kolory. Dodatkowym plusem jest oszczędność czasu – większe kawałki to mniej krojenia. Myślę, że taki sposób podania jest bardzo atrakcyjny i powinien się Wam spodobać. Sałatka pasuje na śniadanie czy kolację, nadaje się na imprezowy stół.

Składniki (w proporcjach dowolnych):

  • kalafior
  • jajka ugotowane na twardo
  • pomidory koktajlowe (lub inne)
  • groszek zielony (mrożony)
  • majonez Kielecki
  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki:

Kalafiora dzielimy na różyczki, krótko gotujemy, tak żeby był chrupiący. Absolutnie nie może być rozciapany, bo wtedy bardzo źle wygląda. Jajka gotujemy na twardo, pomidory myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Groszek jeśli jest zamrożony przelewamy na sitku gorąca wodą.

Ugotowany kalafior i resztę składników układamy na półmisku, dodajemy majonez, solimy i odrobinę pieprzymy.

Tak podaną sałatkę każdy może jeść inaczej: zjadając całość lub wybierając te składniki, które lubi. Całość łączy lekko pikantny majonez.

 

Smacznego!

 

sałatka z kalafiora jajka i pomidorów

Poprzedni artykułJak dobrać wino do dań z makaronem?
Następny artykułKierdel, redyk i oscypek