makaron i wino
Wino rzadko pojawia się na polskich jako dodatek do posiłku. Jeśli już, najczęściej towarzyszy mięsu czerwonemu lub daniom z drobiu. Panuje wręcz przekonanie, że nie licząc deserów, mięso czerwone i drób to jedyne okazje do podania wina. Jest to oczywiście przekonanie zupełnie błędne, ponieważ zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego, trudno jest sobie wyobrazić ryby i owoce morza bez wina. Tym bardziej nie do pomyślenia jest makaron bez wina stołowego. Popularne także u nas spaghetti z winem? Oczywiście. Tylko które z nich wybrać?

Białe do białego, czerwone do czerwonego

Jeśli chodzi o wino do makaronu, podstawową zasadą, której w zasadzie nigdy łamać się nie powinno, jest łączenie trunków białych z jasnymi sosami śmietanowymi oraz łączenie wina czerwonego z sosami czerwonymi, opartymi na mięsie. Zasada ta jest przedłużeniem podstawowych prawideł odpowiedniego doboru wina, które jak powszechnie wiadomo, sugerują dobieranie wina czerwonego do ciężkich posiłków mięsnych, a wina białego do lżejszych posiłków drobiowych lub opartych na rybach bądź owocach morza, a także do posiłków wegetariańskich.

Sosy śmietanowe łączymy z winem rześkim

Wielką zaletą makaronów jest to, że można je łączyć praktycznie ze wszystkim. To właśnie składniki dodatkowe decydują o tym, na jakie wino warto spojrzeć. Makaron sam w sobie najlepiej komponuje się z winami rześkimi, lekkimi i raczej prostymi, najlepiej rieslingami oraz sauvignon blanc. Jeśli taki makaron będzie podany z sosem śmietanowym, czyli z sosem białym, który będzie uzupełniony przez typowo lekkie składniki, kompozycja będzie idealna.

Pomidory współgrają z winami lekkimi, ale aromatycznymi

Niemal wszystkie sosy z udziałem mięsa to sosy czerwone i wino do makaronu z takim sosem musi być czerwone. Czynnikiem kluczowym jest tutaj nie sam makaron, a dodatek do niego. Cały czas jednak mamy do czynienia z makaronem, więc nie należy stawiać na produkty zbyt ciężkie. Świetnie sprawdzają się tu zwłaszcza lekkie wina o charakterystycznych owocowych aromatach, na przykład valpolicella oraz tempranillo. Nie przypadkiem są to wina włoskie, czyli pochodzące z kraju, gdzie makaron posiada pozycję wyjątkową.

Nie należy się ograniczać

Makaron na przestrzeni wieków stawał się na przemian potrawą wykwintną i domeną warstwy najuboższej, przez co liczba sposobów na jego przygotowanie jest całkowicie niezliczona. Dlatego warto eksperymentować i poszukiwać własnych smaków, gdyż najważniejsze jest znalezienie takiego połączenia, które odpowiadać będzie naszemu podniebieniu.

https://faktoriawin.pl/winne-inspiracje/uniwersalne-wina-na-kazda-okazje/

Poprzedni artykułŁosoś pieczony z zielonym pesto
Następny artykułSałatka z kalafiora, jajka i pomidora