sałatka z brokuła i fety

Sałatka z brokuła, fety i świeżych ogórków to idealne uzupełnienie do grilowanych przysmaków z mięsa. Sałatka ma mocny smak, który nie zginie w mięsnych daniach i je podkreśli. Dodatkowo  ładnie wygląda i zawiera zdrowe dodatki 🙂

Taka sałatka sprawdzi się też na imprezie – jest szybka w przygotowaniu, dość sycąca i ładnie wygląda. Pasuje do dań z mięsa, ale samodzielnie też jest świetna.

Składniki:

  • brokuł ok. 500g
  • ser feta ok. 100 g
  • 2 ogórki świeże
  • garść pestek słonecznika
  • jogurt naturalny ok. 100 g
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, ale tak żeby ciągle był jędrny. Jeśli go przegotujemy będzie się rozpadał w sałatce i po prostu będzie nie apetyczny.

Po ostudzeniu brokuła możemy przygotować resztę. Ogórki i fetę kroimy w dość dużą kostkę, żeby nie zginęła przy sporych kawałkach brokuła. Pestki słonecznika przez chwilę prażymy na suchej patelni – do momentu aż zaczną zmieniać kolor.

Z majonezu, jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos do sałatki.

Całość łączymy, polewamy sosem na koniec posypujemy słonecznikiem.

Jako opcję można dodać do sałatki kukurydzę z puszki. Uzyskamy wtedy nieco łagodniejszy smak.

Smacznego!