Sałatka z brokuła, fety i świeżych ogórków to idealne uzupełnienie do grilowanych przysmaków z mięsa. Sałatka ma mocny smak, który nie zginie w mięsnych daniach i je podkreśli. Dodatkowo ładnie wygląda i zawiera zdrowe dodatki 🙂
Taka sałatka sprawdzi się też na imprezie – jest szybka w przygotowaniu, dość sycąca i ładnie wygląda. Pasuje do dań z mięsa, ale samodzielnie też jest świetna.
Składniki:
- brokuł ok. 500g
- ser feta ok. 100 g
- 2 ogórki świeże
- garść pestek słonecznika
- jogurt naturalny ok. 100 g
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, ale tak żeby ciągle był jędrny. Jeśli go przegotujemy będzie się rozpadał w sałatce i po prostu będzie nie apetyczny.
Po ostudzeniu brokuła możemy przygotować resztę. Ogórki i fetę kroimy w dość dużą kostkę, żeby nie zginęła przy sporych kawałkach brokuła. Pestki słonecznika przez chwilę prażymy na suchej patelni – do momentu aż zaczną zmieniać kolor.
Z majonezu, jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos do sałatki.
Całość łączymy, polewamy sosem na koniec posypujemy słonecznikiem.
Jako opcję można dodać do sałatki kukurydzę z puszki. Uzyskamy wtedy nieco łagodniejszy smak.
Smacznego!