Jajka z boczkiem

Tak, tak – będzie przepis na danie z mikrofali. Wyszło trochę przez przypadek, a drogą eksperymentów doprowadziłem do stanu, w którym mogę się z Wami podzielić przepisem.

Miała być przystawka – przekąska: boczek zapiekany z jajkiem w foremkach muffinkowych. Ostatecznie nie doszło do produkcji w wersji pieczonej, ale postanowiłem sprawdzić co się stanie z boczkiem w mikrofali. I wyszło bardzo obiecująco, po kilku próbach przepis gotowy:

Składniki:

  • boczek wędzony w plasterkach
  • jajka
  • pieprz i sól

Będą też potrzebne silikonowe foremki do muffinek i oczywiście mikrofalówka.

 

Foremki wykładamy boczkiem – ja miałem bardzo cieniutkie plasterki więc złożyłem je podwójnie. Następnie wbijamy jajko. Uważajcie na pojemność foremek – jak widać musiałem z boczku uformować podwyższone ścianki żeby jajko nie wyciekło.

Ostrożnie wstawiamy do mikrofalówki i ustawiamy pełną moc na 2 minuty. Po zakończeniu zostawiamy jeszcze na chwilę żeby białko się do końca ścięło. Żółtko powinno być półpłynne. Posypujemy pieprzem i naprawdę trochę solą ponieważ boczek jest dość słony.

Po wyjęciu można spróbować przełożyć na talerzyki lub podać w foremce.

Jeśli chodzi o czas to można dobrać eksperymentalnie we własnej kuchence, ale dłużej niż 3 minuty nie próbujcie.

 

Smacznego!

Jajka z boczkiem