Tak, tak – będzie przepis na danie z mikrofali. Wyszło trochę przez przypadek, a drogą eksperymentów doprowadziłem do stanu, w którym mogę się z Wami podzielić przepisem.
Miała być przystawka – przekąska: boczek zapiekany z jajkiem w foremkach muffinkowych. Ostatecznie nie doszło do produkcji w wersji pieczonej, ale postanowiłem sprawdzić co się stanie z boczkiem w mikrofali. I wyszło bardzo obiecująco, po kilku próbach przepis gotowy:
Składniki:
- boczek wędzony w plasterkach
- jajka
- pieprz i sól
Będą też potrzebne silikonowe foremki do muffinek i oczywiście mikrofalówka.
Foremki wykładamy boczkiem – ja miałem bardzo cieniutkie plasterki więc złożyłem je podwójnie. Następnie wbijamy jajko. Uważajcie na pojemność foremek – jak widać musiałem z boczku uformować podwyższone ścianki żeby jajko nie wyciekło.
Ostrożnie wstawiamy do mikrofalówki i ustawiamy pełną moc na 2 minuty. Po zakończeniu zostawiamy jeszcze na chwilę żeby białko się do końca ścięło. Żółtko powinno być półpłynne. Posypujemy pieprzem i naprawdę trochę solą ponieważ boczek jest dość słony.
Po wyjęciu można spróbować przełożyć na talerzyki lub podać w foremce.
Jeśli chodzi o czas to można dobrać eksperymentalnie we własnej kuchence, ale dłużej niż 3 minuty nie próbujcie.
Smacznego!