Łosoś w sosie teriyaki to inne spojrzenie na przygotowanie łososia. Azjatycki sos teriyaki jest lekko słodki, w czasie griliowania lub smażenia karmelizuje się, nadając łososiowi zupełnie nową nutę smakową.
Przygotowanie łososia w ten sposób jest bardzo szybkie i łatwe. Wystarczy łosoś, odrobina soku z cytryny i dobry sos teriyaki.
Składniki:
- filet z łososia ze skórą
- dobrej jakości sos teriyaki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Łososia myjemy, wyciągamy ości, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Rozkładamy na płasko i skrapiamy każdy kawałek kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do miski, polewamy – nie żałując – sosem teriyaki. Całość przykrywamy i chowamy do lodówki najlepiej na noc.
Po wyjęciu z lodówki łososia grilujemy na patelni grilowej lub smażymy na zwykłej patelni. W zależności od grubości fileta czas to ok. 10 min. Filet kładziemy oczywiście skórą do dołu. Pod koniec polewamy na wierzchu sosem, który został w misce i na ostatnie 2 min odwracamy nasze filety na chwilkę, żeby skarmelizować sos.
Podajemy z ryżem – taki dodatkowy akcent azjatycki w potrawie.
Smacznego!