łosoś teriyaki

Łosoś w sosie teriyaki to inne spojrzenie na przygotowanie łososia. Azjatycki sos teriyaki jest lekko słodki, w czasie griliowania lub smażenia karmelizuje się, nadając łososiowi zupełnie nową nutę smakową.

Przygotowanie łososia w ten sposób jest bardzo szybkie i łatwe. Wystarczy łosoś, odrobina soku z cytryny i dobry sos teriyaki.

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą
  • dobrej jakości sos teriyaki
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Łososia myjemy, wyciągamy ości, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Rozkładamy na płasko i skrapiamy każdy kawałek kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do miski, polewamy – nie żałując – sosem teriyaki. Całość przykrywamy i chowamy do lodówki najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki łososia grilujemy na patelni grilowej lub smażymy na zwykłej patelni. W zależności od grubości fileta czas to ok. 10 min. Filet kładziemy oczywiście skórą do dołu. Pod koniec polewamy na wierzchu sosem, który został w misce i na ostatnie 2 min odwracamy nasze filety na chwilkę, żeby skarmelizować sos.

Podajemy z ryżem – taki dodatkowy akcent azjatycki w potrawie.

 

Smacznego!

Poprzedni artykułSałatka z brokuła, fety i świeżych ogórków
Następny artykułPasta z makreli i białego sera