Ciasto Zebra – nie ma się co rozpisywać. Znany, popularny, klasyczny właściwie przepis na ciasto.
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki (i dodatkowo 3 łyżki)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- szklanka oleju
- szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta Zebra:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. W dalszej kolejności wsypujemy 2,5 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dolewamy stopniowo wodę na zmianę z olejem – tak żeby całość stopniowo się połączyła.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao i oczywiście dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tortownicy na środek nalewamy na przemian obydwa rodzaje ciasta – tak powstaną nam paski.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około godziny – sprawdzając pod koniec czy patyczek jest całkiem suchy.
Smacznego!