ciasto zebra

Ciasto Zebra – nie ma się co rozpisywać. Znany, popularny, klasyczny właściwie przepis na ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki (i dodatkowo 3 łyżki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka oleju
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta Zebra:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. W dalszej kolejności wsypujemy 2,5 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dolewamy stopniowo wodę na zmianę z olejem – tak żeby całość stopniowo się połączyła.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao i oczywiście dokładnie mieszamy.

Do wysmarowanej tortownicy na środek nalewamy na przemian obydwa rodzaje ciasta – tak powstaną nam paski.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około godziny – sprawdzając pod koniec czy patyczek jest całkiem suchy.

Smacznego!