Przepis na mini serniczki – babeczki. Robi się je szybko i łatwo, a do tego ładnie wyglądają. Taka propozycja na deser. Z podanej porcji wychodzi ok. 15 szt.
Składniki:
- 500 g sera białego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- cukier waniliowy
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
- ok. 12 sztuk herbatników
- łyżka nutelli
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy, łączymy z nutellą. Ser wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i krótko miksujemy całość.
Na dno foremek do muffinek wkładamy pokruszone ciasteczka wymieszane z nutellą. Dopełniamy masą serową. Do każdego sernika wkładamy po 3-4 maliny.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Serniki są upieczone kiedy stężeje wierzch i będą lekko brązowe. Ale tylko lekko.
Zostawiamy chwilę do ostygnięcia i wyjmujemy z foremek.