tort
Nie da się ukryć, że wydruki jadalne np. na masie cukrowej w cukiernictwie zrobiły ogromną furorę. Są to dekoracje efektowne wizualnie i dopracowane w każdym calu. Nadrukować można bowiem w zasadzie każdy kształt i kolor. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Sporo zalety mają też toppery z masy cukrowej. Przede wszystkim pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Wykonanie tortu z ich udziałem jest mniej czasochłonne niż lepienie kwiatów i figurek. Topper z masy cukrowej to dobry wybór dla osób, które nie czują się pewnie w innych technikach.

Topper z masy cukrowej – jak się prezentuje?

Wydruk na masie cukrowej jest dość drogi, ale za to oferuje bardzo duże możliwości dekoracyjne. Przede wszystkim można go wycinać, wyginać i przyklejać w dowolny sposób. Nie trzeba się przy tym obawiać, że topper z masy cukrowej się połamie lub pokruszy. Dodatkowo w tym przypadku jakość wydruku jest naprawdę bardzo wysoka. Arkusze masy cukrowej są bowiem dość grube. Pod tym względem przewyższają np. popularne opłatki.

Trzeba jedynie uważać, aby na ozdobę z masy cukrowej nic nie kapnęło. Nie lubi ona bowiem wilgoci. Nie należy również toppera z masy cukrowej dotykać mokrymi dłońmi. Barwniki mogą wówczas szybko się rozmazać.

Czy każda masa cukrowa nadaje się do tworzenia topperów?

Masa cukrowa zwana także fondantem lub lukrem plastycznym powstaje na skutek połączenia cukru pudru z glukozą i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Od zachowanych proporcji zależy jakość i trwałość wydruku. Zadrukować można masę cukrową wykonaną samodzielnie, ale ta musi być dobrze rozmieszana. Jednak równie dobrze zdecydować się można na zakup gotowej masy cukrowej. Jest to zdecydowanie rozwiązanie najłatwiejsze.

Lukier plastyczny wymaga także odpowiednich warunków przechowywania. Topper z masy cukrowej powinien znajdować się w miejscu zacienionym w temperaturze pokojowej. Zachowa wówczas swoją wysoką jakość, ale może z czasem wysychać. W przypadku warunków chłodniczych duże znaczenie ma wilgotność otoczenia. Gdy przekracza 60% wydruk może zacząć się rozpuszczać.

Jadalne toppery z masy cukrowej – czy warto się na nie decydować?

Toppery to świetny sposób dekorowania tortów i zwiększania ich atrakcyjności wizualnej. Toppery z masy cukrowej dają cukiernikom niemal nieograniczone możliwości w tym zakresie. Nie sposób bowiem przejść obok nich obojętnie. Wykonywanie ozdób tego typu jest szybkie i bezproblemowe. Wystarczy dokonać wydruku na masie cukrowej, wyciąć topper za pomocą wykrojnika i wbić w niego patyczek. W ten sposób można stworzyć idealny topper na wesele, urodziny, wieczór panieński i wiele innych okazji. Można je zrobić samodzielnie lub zamówić gotowe, np. w e-sklepie mf3d.com.pl.

Popularne wydruki na masie cukrowej – w czym tkwi ich fenomen?

Masa cukrowa pozwala na tworzenie bardzo efektownych dekoracji na ciasta i torty. Doskonale sprawdzają się w przypadku wydruki na masie cukrowej. Jest to bowiem podłoże bardzo przyjazne do zadruku. Nie ma przy tym znaczenia, czy fondant całkowicie wysechł, czy jest jeszcze lekko wilgotny. Tusze zawsze dobrze wnikają w jego strukturę. Tak uzyskać można efektowny i trwały wydruk.

W jaki sposób można stworzyć ozdoby i toppery z masy cukrowej? Do dyspozycji trzeba mieć drukarkę spożywczą bądź ploter cukierniczy. To drugie urządzenie daje j wiele większe możliwości. Pozwala na zadrukowanie masy cukrowej o różnej grubości, którą wykonać można także samodzielnie.