ciasto czekoladowe

Ciasto z pomarańczami jest jednym z tych przepisów, do którego sięgam tylko raz w roku. Nie dla tego, że jest trudne w przygotowaniu, ale dlatego że kojarzy mi się z atmosferą świąt bożego narodzenia. I właśnie z tej okazji gości na moim stole. Lekkie, czekoladowe i aromatyczne.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe pomarańcze (ok. 380 – 400g)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 50g kakao

Polewa:

  • 100g czekolady (ja preferuję gorzką)
  • 5-6 łyżek śmietany 36%

 

Pomarańcze, razem ze skórą, gotuj przez 2 godziny. Co jakiś czas należy dolać wody i obrócić żeby się dokładnie ugotowały.  Ugotowane pomarańcze wystudź i wstaw na noc do lodówki.

Na drugi dzień pomarańcze podziel na ćwiartki i razem ze skórą zblenduj na jednolitą pulpę.

Jajka ubij z cukrem przez ok 1 minutę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz jeszcze przez 15 minut. Ciasto pieczemy do tzw suchego patyczka.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Teraz czas na polewę: połamaną czekoladę umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadź na przestudzonym cieście i udekoruj tak jak lubisz – orzechami, skórką pomarańczową, kakao.

CIASTA NIE PRZECHOWUJ W LODÓWCE BO STWARDNIEJE.

 

ciasto czekoladowe2