Mini pizza to rozwiązanie problemu jak szybko przygotować dużo pizzy. Przygotowanie i pieczenie standardowych placków zajmuje sporo czasu, co ma znaczenie kiedy mamy zrobić dużo porcji np. na imprezę.
Znalazłem świetne rozwiązanie tego problemu – rolowane mini pizze. Przygotowanie jest mega szybkie, jednocześnie można upiec dużo porcji, a same mini pizze wyglądają wyjątkowo.
Przygotowanie mini pizzy
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem na pizzę na kamieniu. Dalej przygotowanie jest podobne jak w normalnej pizzy: rozwałkowujemy ciasto na cienki placek – najlepiej żeby był bardziej prostokątny niż okrągły. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dużo sera. Całość możemy uzupełnić dodatkami: szynką, salami, oliwkami czy cebulą.
Teraz następuje magia 🙂 Naszą pizzę zwijamy. Otrzymany rulon kroimy na plastry mniej więcej 2 cm czerokości. Rozkładamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min. Pamiętamy, że ciasto urośnie więc zostawmy trochę wolnego miejsca. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy około 15 minut.
Taka pizza jest smaczna (podobnie jak ta pieczona na kamieniu) zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!