butelki z piwem
Beer Bottle cap Close up

Piwo to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Tradycyjne, pszeniczne, smakowe, ciemne lub jasne – wybór smaków jest różnorodny, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Czy domowe piwo można zrobić w domowych warunkach? Co warto o takim piwie wiedzieć? Sprawdź w najnowszym wpisie!

Nie każdy wie, że tradycje piwowarskie sięgają czasów prasłowiańskich. Piwo było jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych wśród Słowian i w wielu krajach zwyczaj ten utrzymał się do dziś. Tradycja związana z warzeniem piwa jest także popularna wśród Polaków, którzy cenią sobie niepowtarzalny smak i mają czas, aby zająć się wyrobem złotego trunku. Domowy wyrób piwa powinien składać się z kilku etapów, a do realizacji będzie nam niezbędny właściwy sprzęt. Jaki? O tym przeczytasz w dalszej części wpisu.

Co warto wiedzieć o domowym wyrobie piwa?

1. Niezbędny sprzęt

Pierwszym i najważniejszym punktem podczas produkcji domowego piwa jest zakup odpowiedniego sprzętu. Skompletowanie wszystkich niezbędnych naczyń i akcesoriów może zająć trochę czasu, chyba że skorzystamy z oferty sklepu, który specjalizuje się w sprzedaży tego typu sprzętów, np. www.domowaspizarnia.pl. Oto podstawowa lista rzeczy, które będą niezbędne do domowego wyrobu piwa:

  • duży garnek z pokrywką, o pojemności 10-20 litrów
  • fermentor (pojemnik fermentacyjny) z kranikiem, który będzie służył do rozlewu (warto mieć, ale jeśli budżet nie pozwala, to możemy pozostać tylko przy jednym fermentorze)
  • filtrator
  • ekstrakty słodowe
  • rurka/wężyk do rozlewu piwa
  • kapslownica oraz kapsle
  • miarka do cukru
  • łyżka do mieszania zacieru
  • termometr kuchenny
  • spirytus do dezynfekcji, np. termometru
  • butelki
  • chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2 lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)
  • ręcznik papierowy

2. Piwo z brewkitu czy metodą zacierania

Początkującym piwowarom polecamy przygotowanie złotego trunku z brewkitu. Metoda ta jest prostsza i szybsza niż przygotowanie piwa metodą zacierania. Brewkit to nic innego jak puszka z nachmielonym ekstratem słodowym, który służy do produkcji piwa. To dobry pomysł dla wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z domowym piwem. Rodzajów i smaków brewkitu jest bardzo dużo, dlatego wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji, jakie piwo chcemy przygotować. Koszt związany z zakupem brewkitu nie jest duży – początkowo jest to koszt rzędu 60-80 zł za puszkę. Do przygotowania potrzebujemy dwóch puszek – w jednej będzie nachmielony ekstrakt, a w drugiej dodatkowy surowiec. Jeśli planujemy przygotować lekkie piwo, to nie jest wymagane zastosowanie dodatkowego surowca, który można zastąpić cukrem lub glukozą.

3. Piwo – nie tylko do picia

Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie piwa w domowych warunkach to możemy je wykorzystać… nie tylko do picia. Bowiem piwo ma wiele zastosowań! To świetna marynata do mięs – dzięki złotemu trunkowi mięso będzie chrupiące i bardziej soczyste. Piwo sprawi także, że urośnie nam… trawnik. Jeśli posiadasz ogródek lub taras i marzysz o pięknej trawie, wystarczy, że podlejesz ją piwem – dzięki niemu trawa zacznie błyskawicznie rosnąć. Piwo może służyć również jako preparat do czyszczenia drewnianych mebli. Wystarczy nalać trochę piwa na szmatkę, przetrzeć meble z drewna i zobaczyć jak zaczynają błyszczeć. Z piwa można zrobić także płukankę na włosy. Złoty trunek zawiera witaminę B, maltozę oraz sacharozę, które doskonale nadają się do pielęgnacji włosów.

Poprzedni artykułIdealny keks
Następny artykuł“Babeczki” z boczku i jajka – świetna przystawka z mikrofalówki