butelki z piwem
Beer Bottle cap Close up

Piwo to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Tradycyjne, pszeniczne, smakowe, ciemne lub jasne – wybór smaków jest różnorodny, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Czy domowe piwo można zrobić w domowych warunkach? Co warto o takim piwie wiedzieć? Sprawdź w najnowszym wpisie!

Nie każdy wie, że tradycje piwowarskie sięgają czasów prasłowiańskich. Piwo było jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych wśród Słowian i w wielu krajach zwyczaj ten utrzymał się do dziś. Tradycja związana z warzeniem piwa jest także popularna wśród Polaków, którzy cenią sobie niepowtarzalny smak i mają czas, aby zająć się wyrobem złotego trunku. Domowy wyrób piwa powinien składać się z kilku etapów, a do realizacji będzie nam niezbędny właściwy sprzęt. Jaki? O tym przeczytasz w dalszej części wpisu.

Co warto wiedzieć o domowym wyrobie piwa?

1. Niezbędny sprzęt

Pierwszym i najważniejszym punktem podczas produkcji domowego piwa jest zakup odpowiedniego sprzętu. Skompletowanie wszystkich niezbędnych naczyń i akcesoriów może zająć trochę czasu, chyba że skorzystamy z oferty sklepu, który specjalizuje się w sprzedaży tego typu sprzętów, np. www.domowaspizarnia.pl. Oto podstawowa lista rzeczy, które będą niezbędne do domowego wyrobu piwa:

  • duży garnek z pokrywką, o pojemności 10-20 litrów
  • fermentor (pojemnik fermentacyjny) z kranikiem, który będzie służył do rozlewu (warto mieć, ale jeśli budżet nie pozwala, to możemy pozostać tylko przy jednym fermentorze)
  • filtrator
  • ekstrakty słodowe
  • rurka/wężyk do rozlewu piwa
  • kapslownica oraz kapsle
  • miarka do cukru
  • łyżka do mieszania zacieru
  • termometr kuchenny
  • spirytus do dezynfekcji, np. termometru
  • butelki
  • chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2 lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)
  • ręcznik papierowy

2. Piwo z brewkitu czy metodą zacierania

Początkującym piwowarom polecamy przygotowanie złotego trunku z brewkitu. Metoda ta jest prostsza i szybsza niż przygotowanie piwa metodą zacierania. Brewkit to nic innego jak puszka z nachmielonym ekstratem słodowym, który służy do produkcji piwa. To dobry pomysł dla wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z domowym piwem. Rodzajów i smaków brewkitu jest bardzo dużo, dlatego wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji, jakie piwo chcemy przygotować. Koszt związany z zakupem brewkitu nie jest duży – początkowo jest to koszt rzędu 60-80 zł za puszkę. Do przygotowania potrzebujemy dwóch puszek – w jednej będzie nachmielony ekstrakt, a w drugiej dodatkowy surowiec. Jeśli planujemy przygotować lekkie piwo, to nie jest wymagane zastosowanie dodatkowego surowca, który można zastąpić cukrem lub glukozą.

3. Piwo – nie tylko do picia

Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie piwa w domowych warunkach to możemy je wykorzystać… nie tylko do picia. Bowiem piwo ma wiele zastosowań! To świetna marynata do mięs – dzięki złotemu trunkowi mięso będzie chrupiące i bardziej soczyste. Piwo sprawi także, że urośnie nam… trawnik. Jeśli posiadasz ogródek lub taras i marzysz o pięknej trawie, wystarczy, że podlejesz ją piwem – dzięki niemu trawa zacznie błyskawicznie rosnąć. Piwo może służyć również jako preparat do czyszczenia drewnianych mebli. Wystarczy nalać trochę piwa na szmatkę, przetrzeć meble z drewna i zobaczyć jak zaczynają błyszczeć. Z piwa można zrobić także płukankę na włosy. Złoty trunek zawiera witaminę B, maltozę oraz sacharozę, które doskonale nadają się do pielęgnacji włosów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here