łosoś z pesto 2

Przepis na łososia z zielonym pesto wymyśliłem przypadkiem. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na trochę inne przyrządzenie łososia. Nie potrzebujemy wielu składników, a samo przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga ani czasu, ani wielkich umiejętności. Wystarczy dobrej jakości świeży łosoś, do tego dobre pesto i odrobina soku z cytryny. Tym razem do swojego łososia użyłem pesto marki Ponti. Pesto Ponti, pochodzi w Genui, ma bardzo intensywny ziołowy smak, wyczuwalny posmak orzechów piniowych i jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą
  • zielone pesto
  • sok z cytryny

Przygotowanie łososia z zielonym pesto:

Filet z łososia myjemy, wyciągamy z niego ości jeżeli są. Warto to sprawdzić żeby później nie było niespodzianek 🙂 Następnie obsuszamy filet ręcznikiem papierowym, układamy na folii aluminiowej skórą do dołu i skrapiamy cytryną. Teraz nakładamy grubą warstwą pesto. Nie ma nie ma co żałować, łosoś z wierzchu ma być dokładnie pokryty warstwą ziół. Zawijamy szczelnie folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 do 25 minut.

Upieczonego łososia ostrożnie wyciągamy z folii. Trzeba pamiętać, że sporo oleju z pesto będzie w folii więc uważajmy. Łososia przekładamy na talerz, podajemy z dodatkami jakie lubimy. Łosoś z zielonym pesto bardzo dobrze łączy się z ryżem basmati.

Smacznego!