kajmak

Kajmak to masa karmelowa przygotowywana przez długie gotowanie cukru i słodkiej śmietanki. Dla mnie i na pewno wielu osób pamiętających czasy PRLu kajmak to wafle przełożone masą czekoladową lub podobną. Dawnej był to bardzo popularny deser, niemal każda Pani Domu miała swój przepis.

Ostatnio pomyślałem, że spróbuję odtworzyć smak dzieciństwa i udało się. Odgrzebałem “rodzinny” przepis i teraz mogę się podzielić z Wami.

Masa, którą przełożymy nasze wafle jest czekoladowa i nieprzesadnie słodka. Bardzo ważne są wafle – nie wszystkie się nadają ponieważ niektóre za bardzo nasiąkają, przestają być kruche, a kajmak staje się gumowy.

Przepis to proporcje na 3 warstwy masy czekoladowej czyli 4 duże wafle.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 200 g mleka w proszku (“niebieskiego”, nie może być granulowane)

Przygotowanie masy czekoladowej:

Do garnka wkładamy masło, dolewamy wodę, wsypujemy cukier i kakao. Całość doprowadzamy do wrzenia na malutkim ogniu, przez cały czas mieszając. Jak tylko masa się zagotuje wyłączamy i zostawiamy do przestudzenia.

Do mocno ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Od razu smarujemy wafle ciepłą masą kajmakową.

Przełożone wafle przyciskamy np. dużą deską do krojenia z niewielkim obciążeniem. Po całkowitym wystygnięciu kroimy 🙂

Smacznego!

 

kajmak