omlet bananowo jaglany 2

Omlet z płatkami jaglanymi i owocami to przepis na zdrowe i pyszne śniadanie lub kolację. Kasza jaglana robi od jakiegoś czasu furorę w różnych przepisach, a dzisiaj płatki jaglane w świetnym omlecie. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zawiera dużo białka i błonnika i odpowiednią porcję węglowodanów.

Płatki jaglane nadają charakterystycznego smaku (dla mnie lekko gorzkiego), który łagodzi słodycz banana. Całości dopełniają słodko-kwaśne owoce.

 

Składniki:

  • 65 g banana
  • 2 jajka
  • 17g płatków jaglanych
  • 140g truskawek
  • 10g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki jaglane i jajka. Łączymy składniki ze sobą. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną. Smażymy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Obracamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.  Zrumieniony omlet przekładamy na talerz, dodajemy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.

Truskawki można oczywiście zastąpić ulubionymi owocami lub innymi sezonowymi.

Smacznego!

 

omlet bananowo jaglany

Poprzedni artykułCiasteczka z masła orzechowego i nutelli
Następny artykułDorsz w sosie chrzanowym z jabłkiem