Omlet z płatkami jaglanymi i owocami to przepis na zdrowe i pyszne śniadanie lub kolację. Kasza jaglana robi od jakiegoś czasu furorę w różnych przepisach, a dzisiaj płatki jaglane w świetnym omlecie. Łatwy i szybki w przygotowaniu, zawiera dużo białka i błonnika i odpowiednią porcję węglowodanów.
Płatki jaglane nadają charakterystycznego smaku (dla mnie lekko gorzkiego), który łagodzi słodycz banana. Całości dopełniają słodko-kwaśne owoce.
Składniki:
- 65 g banana
- 2 jajka
- 17g płatków jaglanych
- 140g truskawek
- 10g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki jaglane i jajka. Łączymy składniki ze sobą. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną. Smażymy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Obracamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Zrumieniony omlet przekładamy na talerz, dodajemy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.
Truskawki można oczywiście zastąpić ulubionymi owocami lub innymi sezonowymi.
Smacznego!