Krewetki w słodkim sosie pieprzowym to azjatycka propozycja na obiad. Proste w przygotowaniu, niedużo składników, możliwość dostosowania poziomu ostrości do własnego gustu to niewątpliwe zalety dania. Dodatkowo można wykorzystać duże krewetki, ale smaczne będzie też z małymi krewetkami koktajlowymi. Smak dania jak to w Azji, łączy kilka smaków: najpierw mamy słodycz pochodzącą od miodu, na koniec dostajemy pikantny kop od pieprzu. Całość zbalansowana lekko kwaśnymi pomidorami.
Składniki:
- 25 dag dużych krewetek (mogą być świeże, ja używam mrożonych)
- 4 cebule dymki
- pół czerwonej papryki
- pół niedużej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- sól
- olej do smażenia – 1 łyżka
Przygotowanie:
Dymki kroimy w cienkie krążki, paprykę w małą kostkę. Rozgrzewany olej. Krótko przesmażamy paprykę i cebulę, zalewamy sosem sojowym. Dodajemy miód, przecier pomidorowy i ocet winny. Dolewamy szklankę wody i przez około 15 minut gotujemy sos na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie wody, solimy, pieprzymy dodajemy olej sezamowy.
Dodajemy do sosu krewetki, mieszamy na małym ogniu żeby się zagrzały, podajemy od razu.
Jeśli używamy mrożonych krewetek można je wrzucić nieco wcześniej do gotującego się sosu, świeże krewetki potrzebują niedużo czasu żeby się ugotować. Pamiętajmy że trzeba je najpierw oczyścić.
Krewetki przygotowane według tego przepisu najlepiej komponują się z ryżem.
Smacznego!