rolada z łososia

Przepis na świetną przekąskę czy przystawkę, sprawdza się również na Wigilię – o ile nie jesteśmy zbyt przywiązani do tradycyjnego kanonu potraw.

Rolada szpinakowa z łososiem nie jest zbyt trudna, ani wbrew pozorom pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje rozmrożenie szpinaku i studzenie. Fajnie łączy w sobie słony smak łososia, podkręca chrzanem szpinak i wszystko to łączy w bardzo ładnie wyglądającym na stole daniu.

 

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 300 g łososia wędzonego w plasterkach
  • 300g serka chrzanowego (almette lub podobny)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie łączymy.
Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.

Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem, układamy plasterki wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm

 

rolada z łososia