Przepis na świetną przekąskę czy przystawkę, sprawdza się również na Wigilię – o ile nie jesteśmy zbyt przywiązani do tradycyjnego kanonu potraw.
Rolada szpinakowa z łososiem nie jest zbyt trudna, ani wbrew pozorom pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje rozmrożenie szpinaku i studzenie. Fajnie łączy w sobie słony smak łososia, podkręca chrzanem szpinak i wszystko to łączy w bardzo ładnie wyglądającym na stole daniu.
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 300 g łososia wędzonego w plasterkach
- 300g serka chrzanowego (almette lub podobny)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie łączymy.
Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.
Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem, układamy plasterki wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm