Cukinia faszerowana mięsem mielonym – świetna na obiad, sycąca i delikatna. Doskonała alternatywa dla nieśmiertelnych (chociaż my się dziwimy czemu) mielonych kotletów!

Składniki: cukinie (jedna mniejsza cukinia na głowę albo jedna większa na dwie), 400 – 500 g mięsa mielonego, 1 – 2 torebki kaszy gryczanej, słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 posiekana cebula, starty żółty ser; przyprawy: sól, pieprz, oregano, mielona ostra papryka, natka pietruszki

Przygotowanie: cukinie dokładnie umyć, nie obierać, przekroić równo wzdłuż i usunąć gniazda nasienne tworząc tzw. łódeczki. Podsmażyć na patelni posiekaną cebulę, dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z ugotowaną kaszą gryczaną (informacja dla lubiących robić porządki w kuchni: na patelni wszystko może się nie zmieścić…, zdecydujcie się na jakiś garnek albo większą miskę). Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Cukiniowe łódeczki napełnić dokładnie farszem i posypać żółtym startym serem – na wierzch można położyć natkę pietruszki –  i wrzucić do pieca na około 30 – 40 minut. I już.

PS. w sezonie “na cukinie” potrafimy jeść to danie dość często, w wersji “light” można zrezygnować całkowicie z mięsa i pozostawić jedynie kaszę, np. z podduszonymi pieczarkami. Sama kasza ugotowana na sypko będzie dosyć sucha, więc nie należy żałować jej oliwy z oliwek albo innej omasty …