Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki w piekarniku? To bardzo proste!
Lubicie pieczone ziemniaki? Coś pomiędzy frytkami, a ziemniakami pieczonymi w ognisku? 🙂 Jeśli tak to ten przepis na pewno wam się spodoba. Całość jest prosta i naprawdę nie wymagająca.
Potrzebujemy: oczywiście ziemniaków, trochę oliwy z oliwek, zioła jakie lubimy.
Samo pieczenie surowych ziemniaków trwa dość długo – średniej wielkości będą się piekły około godziny i ryzykujemy że wyschną. Mój sposób jest trochę bardziej złożony, ale sprawdzony i ziemniaki wychodzą doskonałe.
Ziemniaki oczywiście obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 min od zagotowania. Następnie ziemniaki odcedzamy, czekamy chwilę żeby nie były bardzo gorące i kroimy w ćwiartki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Pokrojone ziemniaki układamy na blasze do pieczenia, następnie spryskujemy oliwą (albo “malujemy” pędzelkiem zanurzonym w oliwie). Posypujemy ulubionymi ziołami: polecam zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek. Świetny smak daje kilka gałązek świeżego rozmarynu i rozgniecione ząbki czosnku.
Wstawiamy do piekarnika na około 15 min, ostatnie 5 min włączamy termoobieg, żeby ziemniaki pięknie się zrumieniły.
Smacznego!