Zielone ciasto – zaintrygowało mnie od pierwszego wejrzenia. Kolor nie kojarzy się z czymś pysznym, ale w wypadku tego wypieku sprawdza się rewelacyjnie. Na pewno wywoła zachwyt na twarzy gości. Jego nazwa przywołuje wspomnienia z ciepłych, letnich dni.
Jest proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoc granatu
Sposób przygotowania:
Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka, cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak i delikatnie połączyć go z ciastem. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180st.C przez 60 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wstydzić.
Masa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fixy i cukier puder.
Po wystudzeniu z ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłożyć śmietanę, posyłać obficie okruszkami i leciutko docisnąć dłonią, aby nie odpadały. Całość posypać pestkami granatu. Schłodzić w lodówce.
I już, smakołyk gotowy do podania na stół – smaczne, słodkie ciasto z delikatną bitą śmietaną.