makaron z sosem pesto

Jeśli lubicie makaron to na pewno próbowaliście prostego przepisu: makaronu z pesto. Pesto oczywiście gotowe ze słoika 🙂 Dzisiaj moja propozycja bazująca na ułatwiającym życie słoiczku z gotowym pesto, ale zupełnie inny smak – sos śmietanowy z zielonym pesto podkręcony suszonymi pomidorami.

Składniki (na 2 osoby):

  • oczywiście makaron ugotowany w odpowiedniej ilości
  • 3-4 łyżeczki dobrego zielonego pesto
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy ziołowej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszatołowa, parmezan, świeże oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Gotujemy makaron, w międzyczasie przygotowujemy resztę czyli:

Sos z pesto z suszonymi pomidorami

W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek (ostrożnie żeby nie spalić). Kiedy czosnek już wspaniale pachnie dolewamy śmietanę i mieszamy. Dodajemy pesto, wrzucamy pokrojone niezbyt drobno suszone pomidory (ja dodatkowo dolewam odrobinę zalewy z ziołami). Całość mieszamy na malutkim ogniu, przyprawiamy gałką muszkatołową.

Makaron po odcedzeniu można wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem i mieszamy, następnie przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżym oregano.

Oregano da nam piękny zapach pasujący do śmietanowego sosu z pesto i zielony kolor dający kontrast na talerzu 🙂

Smacznego.