Jeśli lubicie makaron to na pewno próbowaliście prostego przepisu: makaronu z pesto. Pesto oczywiście gotowe ze słoika 🙂 Dzisiaj moja propozycja bazująca na ułatwiającym życie słoiczku z gotowym pesto, ale zupełnie inny smak – sos śmietanowy z zielonym pesto podkręcony suszonymi pomidorami.
Składniki (na 2 osoby):
- oczywiście makaron ugotowany w odpowiedniej ilości
- 3-4 łyżeczki dobrego zielonego pesto
- 3-4 suszone pomidory z zalewy ziołowej
- 100 ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszatołowa, parmezan, świeże oregano do dekoracji
Przygotowanie:
Gotujemy makaron, w międzyczasie przygotowujemy resztę czyli:
Sos z pesto z suszonymi pomidorami
W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek (ostrożnie żeby nie spalić). Kiedy czosnek już wspaniale pachnie dolewamy śmietanę i mieszamy. Dodajemy pesto, wrzucamy pokrojone niezbyt drobno suszone pomidory (ja dodatkowo dolewam odrobinę zalewy z ziołami). Całość mieszamy na malutkim ogniu, przyprawiamy gałką muszkatołową.
Makaron po odcedzeniu można wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem i mieszamy, następnie przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżym oregano.
Oregano da nam piękny zapach pasujący do śmietanowego sosu z pesto i zielony kolor dający kontrast na talerzu 🙂
Smacznego.