ryż z jabłkami

Ten przepis to wspomnienie dzieciństwa, ryż z jabłkami w wykonaniu babci zawsze poprawiał humor.  Może potrawa nie jest zaskakująca, ale sprawdzone przepisy mają w sobie wiele miłości. Z tym tak jest. Zapach cynamonu powoduje, że wracają wspomnienia chwil spędzonych w babcinej kuchni.

 

Składniki:

  • 250g ryżu
  • 600ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kg jabłek
  • 50g rodzynek
  • 80g masła
  • 80g cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

Ryż umyć i osączyć. Mleko ugotować z cukrem waniliowym i 1 łyżką masła. Dodać ryż i gotować około 20min. Rodzynki opłukać i zalać na 3 minuty wrzątkiem.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić jabłka i rodzynki. Smażyć 5 minut nie mieszając. Posypać połową cukru.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę ryżu, jabłka i przykryć drugą połową ryżu. Na wierzchu ułożyć wiórki z masła. Posypać cynamonem i pozostałym cukrem.

Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Gorącą zapiekankę można podać z bitą śmietaną.

jabłka z ryżem

ryz z jabłkami 2