Ten przepis to wspomnienie dzieciństwa, ryż z jabłkami w wykonaniu babci zawsze poprawiał humor. Może potrawa nie jest zaskakująca, ale sprawdzone przepisy mają w sobie wiele miłości. Z tym tak jest. Zapach cynamonu powoduje, że wracają wspomnienia chwil spędzonych w babcinej kuchni.
Składniki:
- 250g ryżu
- 600ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kg jabłek
- 50g rodzynek
- 80g masła
- 80g cukru
- cynamon
Przygotowanie:
Ryż umyć i osączyć. Mleko ugotować z cukrem waniliowym i 1 łyżką masła. Dodać ryż i gotować około 20min. Rodzynki opłukać i zalać na 3 minuty wrzątkiem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić jabłka i rodzynki. Smażyć 5 minut nie mieszając. Posypać połową cukru.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę ryżu, jabłka i przykryć drugą połową ryżu. Na wierzchu ułożyć wiórki z masła. Posypać cynamonem i pozostałym cukrem.
Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Gorącą zapiekankę można podać z bitą śmietaną.