Jak zwykle – szybki, prosty przepis na obiad i zwykle z ulubionym makaronem 🙂 Ponieważ mamy sezon na cukinię to jest świetna okazja żeby ją wykorzystać jako dodatek do makaronu.
Składniki:
- nieduża cukinia (na 2 porcje)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- sól, pieprz
Wykonanie – banalnie łatwe. Nastawiamy wodę na makaron i w międzyczasie przygotowujemy resztę. Cebulę kroimy w zależności od upodobań – może być w plasterki, półplasterki czy piórka. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek, aż stanie się szklista, wtedy dodajemy czosnek (pokrojony drobniutko lub zmiażdżony) i po chwili cukinię pokrojoną w cienkie plastry. W międzyczasie woda się zagotowała i makaron powinien się już gotować. Całość solimy i podsmażamy dopóki cukinia się nie zetnie.
Odcedzamy makaron, kładziemy na talerze, na wierzch układamy porcję cukinii, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!