Jak zwykle – szybki, prosty przepis na obiad i zwykle z ulubionym makaronem 馃檪 Poniewa偶 mamy sezon na cukini臋 to jest 艣wietna okazja 偶eby j膮 wykorzysta膰 jako dodatek do makaronu.
Sk艂adniki:
- niedu偶a cukinia (na 2 porcje)
- 艣rednia cebula
- 2 z膮bki czosnku
- parmezan
- s贸l, pieprz
Wykonanie – banalnie 艂atwe. Nastawiamy wod臋 na makaron i w mi臋dzyczasie przygotowujemy reszt臋. Cebul臋 kroimy w zale偶no艣ci od upodoba艅 – mo偶e by膰 w plasterki, p贸艂plasterki czy pi贸rka. Podsma偶amy j膮 na oliwie z oliwek, a偶 stanie si臋 szklista, wtedy dodajemy czosnek (pokrojony drobniutko lub zmia偶d偶ony) i po chwili cukini臋 pokrojon膮 w cienkie plastry. W mi臋dzyczasie woda si臋 zagotowa艂a i makaron powinien si臋 ju偶 gotowa膰. Ca艂o艣膰 solimy i podsma偶amy dop贸ki cukinia si臋 nie zetnie.
Odcedzamy makaron, k艂adziemy na talerze, na wierzch uk艂adamy porcj臋 cukinii, posypujemy parmezanem i 艣wie偶o zmielonym pieprzem.
Smacznego!