Nasi goreng dosłownie znaczy smażony ryż, potrawa pochodzi z Indonezji. Ugotowany ryż, proste dodatki, które można dobrać samemu, lekko podkręcone w azjatyckim stylu. Dodatki można zmieniać w zależności od tego co akurat jest w lodówce 🙂
Składniki:
- ugotowany ryż (filiżanka na 2 osoby)
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 3 średnie pieczarki
- średnia marchewka
- fasolka szparagowa (wcześniej obgotowana lub mrożona)
- szczypiorek
- 2 jajka
- papryka czerwona (ja nie przepadam więc dodaję trochę ze względu na smak i kolor)
- łyżka sosu sojowego
- olej, sól
- szczypta przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (nie może się rozgotować). Kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek. Pieczarki kroimy w plastry, marchewkę w słupki, a paprykę w małe kawałki. Szczypiorek siekamy.
Jajka rozbijamy trochę solimy i smażymy z nich omlet.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy czosnek, marchewkę i pieczarki. Po około 2 minutach dodajemy fasolkę. Całość mieszamy i po kolejnych 2-3 minutach dodajemy sos sojowy, 5 smaków i solimy. Odcedzony ryż dodajemy do całości, szybko mieszamy i wykładamy na talerze.
Całość przybieramy omletem pokrojonym we wstążki, papryką i szczypiorkiem.
Smacznego!