frittata_zoom

Ostatnio w ramach szybkich obiadów testowałem frittatę. Czyli jajecznicę z dodatkami :):):) Niedługo będzie jeszcze jeden przepis.
Dość dawno wrzucałem przepis na frittatę ze szpinakiem. Tym razem wersja bardziej nadająca się na jednodaniowy obiad. Czyli frittata ze szpinakiem i ziemniakami.

Proporcje właściwie są dowolne, w zależności co kto lubi. U mnie więcej szpinaku i tylko odrobina papryki dla koloru. Poniższe ilości potraktujcie jako orientacyjne, wystarczające na dwie niewielkie porcje:

Składniki:

  • 2 małe ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki
  • szpinak świeży lub mrożony (mrożonego ok. 50 g)
  • połówka cebuli pokrojona w kostkę
  • pół papryki pokrojonej w kostkę
  • średni pomidor pokrojony w kostkę
  • 4-5 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na złoto na odrobinie oleju. Zdejmujemy z patelni. Wkładamy zamrożony szpinak, czekamy żeby się chwilę rozmroził, przesuwamy go na połowę patelni. Na drugą połówkę patelni wkładamy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojoną paprykę, wszystko razem obsmażamy na małym ogniu dopóki szpinak nie rozmrozi się całkiem. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, całość mieszamy. Dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół. Kiedy pieczarki będą już podduszone, a całość miękka dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami. Przykrywamy i czekamy dopóki jajka się nie zetną.

Podajemy posypane zielonym szczypiorkiem.