Przepis na pierniczki świąteczne pochodzi o mojej Babci. Jakiś czas temu zaczęła z niego korzystać moja siostra i to właśnie jej wykonanie.
Pierniczki są bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je błyskawicznie i krótko piecze. Całość do zrobienia w mniej niż godzinę.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 200 g miodu
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- przyprawa korzenna (Prymat lub Dr. Oetker)
- łyżeczka sody
- 3 jajka
- łyżka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Ze składników zagniatamy ciasto. W zależności od miodu może być konieczność dodania dodatkowej ilości mąki. Wałkujemy właściwie na dowolną grubość – w zależności jakie pierniczki chcemy uzyskać. Te ze zdjęcia były rozwałkowane na około 0,5 cm.
Pieczemy 15 min w temperaturze 180°C. Można je mocniej przypiec, będą trochę twardsze i nadal smaczne.
Pierniczki można oczywiście ozdobić, ale nie jest to konieczne 🙂