pierniczki

Przepis na pierniczki świąteczne pochodzi o mojej Babci. Jakiś czas temu zaczęła z niego korzystać moja siostra i to właśnie jej wykonanie.

Pierniczki są bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je błyskawicznie i krótko piecze. Całość do zrobienia w mniej niż godzinę.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 200 g miodu
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • przyprawa korzenna (Prymat lub Dr. Oetker)
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • łyżka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Ze składników zagniatamy ciasto. W zależności od miodu może być konieczność dodania dodatkowej ilości mąki. Wałkujemy właściwie na dowolną grubość – w zależności jakie pierniczki chcemy uzyskać. Te ze zdjęcia były rozwałkowane na około 0,5 cm.

Pieczemy 15 min w temperaturze 180°C. Można je mocniej przypiec, będą trochę twardsze i nadal smaczne.

Pierniczki można oczywiście ozdobić, ale nie jest to konieczne 🙂