gulasz1

Jesień to pora roku, która kojarzy się w kuchni z cięższymi potrawami. Fajnie sprawdzają się dania jednogarnkowe np. gulasz. I dzisiaj właśnie przepis na gulasz wieprzowy z dynią. Nie jest bardzo wymagający jeśli chodzi o wykonanie, można go przygotować dzień wcześniej (trzeba tylko nieco zredukować czas gotowania, żeby przy odgrzewaniu wszystko się nie rozciapało). Całość przygotowania gulaszu sprowadza się do pokrojenia składników.

Składniki:

  • 3/4 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie jabłka, najlepiej kwaśne
  • 4 średnie ziemniaków
  • 2 cebule
  • kawałek dyni (ćwiartka niedużej)
  • 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz ewentualnie inne przyprawy. Ja polecam majeranek i pół liścia laurowego.

 

Mięso kroimy w grubą kostkę (powiedzmy 2×2 cm), solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso, żeby lekko zbrązowiało. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i włączamy mały ogień. Ziemniaki i jabłka oczywiście obieramy i kroimy w podobną dużą kostkę jak mięso.

Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Wrzucamy do garnka z mięsem, dodajemy ziemniaki, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Następnie dodajemy dynię i jabłko, dusimy wszystko razem jeszcze około 10 min.

Danie jednogarnkowe jak gulasz nie wymaga zwykle dodatków, dlatego wystarczy przełożyć na talerze i podać.

Jeśli dynia będzie miękka i się rozgotuje nasz gulasz wieprzowy będzie wyglądał mniej apatycznie, ale w smaku będzie równie dobry. Dlatego jak pisałem wcześniej można go przygotować dzień wcześniej i później odgrzać.

Smacznego!

 

gulasz2