Grzanki czy też tosty z jajkiem to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Coś innego niż zwykłe kanapki, ale nie wymaga za dużo pracy z przygotowaniem. Mamy duże pole manewru jeśli chodzi o składniki. Jednak jeden jest ważny, wyróżni on nasze śniadanie: to jajko sadzone, które nadaje charakteru.
Niezbędne minimum to:
- chleb tostowy (może być normalny – tostowy ma tą przewagę, że ma regularny kształt)
- ser żółty – najlepiej mozzarella lub cheddar
- jajka sadzone
Do tego można dodać:
- szynka lub inna wędlina
- sałata lodowa, dodaje chrupkości
- pomidor i świeży ogórek
- odrobina szczypiorku
Z przypraw: odrobina soli i pieprzu, do pomidora pasuje bazylia najlepiej świeża.
Przygotowanie tostów:
Smażymy jajka. Żeby ładnie wyglądały i dobrze leżały na kanapce używam takich silikonowych obręczy do smażenia.
Kromki chleba wrzucamy do tostera (opcjonalnie możemy je opiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni na minimalnej ilości tłuszczu). Na gorące kromki kładziemy ser żółty, tak żeby się lekko rozpuścił. Na ser kładziemy sałatę wędlinę i resztę dodatków. Na samej górze ląduje nasze jajko sadzone, najlepiej z płynącym żółtkiem.
Smacznego!