tost z jajkiem

Grzanki czy też tosty z jajkiem to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Coś innego niż zwykłe kanapki, ale nie wymaga za dużo pracy z przygotowaniem. Mamy duże pole manewru jeśli chodzi o składniki. Jednak jeden jest ważny, wyróżni on nasze śniadanie: to jajko sadzone, które nadaje charakteru.

Niezbędne minimum to:

  • chleb tostowy (może być normalny – tostowy ma tą przewagę, że ma regularny kształt)
  • ser żółty – najlepiej mozzarella lub cheddar
  • jajka sadzone

Do tego można dodać:

  • szynka lub inna wędlina
  • sałata lodowa, dodaje chrupkości
  • pomidor i świeży ogórek
  • odrobina szczypiorku

Z przypraw: odrobina soli i pieprzu, do pomidora pasuje bazylia najlepiej świeża.

Przygotowanie tostów:

Smażymy jajka. Żeby ładnie wyglądały i dobrze leżały na kanapce używam takich obręczy do smażenia.

Kromki chleba wrzucamy do tostera (opcjonalnie możemy je opiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni na minimalnej ilości tłuszczu). Na gorące kromki kładziemy ser żółty, tak żeby się lekko rozpuścił. Na ser kładziemy sałatę wędlinę i resztę dodatków. Na samej górze ląduje nasze jajko sadzone, najlepiej z płynącym żółtkiem.

Smacznego!