ciasto czekoladowo orzechowe

Bezglutenowe ciastko czekoladowo – orzechowe. To, że jest bezglutenowe odkryłem niejako przez przypadek – ciasto nie zawiera mąki i wg. mojej najlepszej wiedzy nadaje się dla osób nietolerujących glutenu 🙂

Dla tych co nie mają problemów z glutenem to super pyszne ciasto, o mega czekoladowym smaku z dodatkiem orzechów. Po prostu to co najlepsze w cieście “nierozcieńczone” mąką 🙂 🙂

 

Składniki:

  • 250g gorzka czekolada
  • 250g orzechy włoskie
  • 250g masło
  • 200g cukier
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukier puder
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w blenderze. Czekoladę ścieramy na tarce albo też blendujemy.

Masło ucieramy z cukrem (150g), kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, czekoladę i orzechy. Całość ucieramy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy z wcześniej utartą masą. Przekładamy do formy, pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao – głównie dla ozdoby.

Smacznego!